احسان امام صادق (ع) به دشمن خود به خاطر صله رحم

سیره عملی امام صادق علیه السلام به مسلمانان می آموزد که احترام به والدین و حفظ صله رحم، علاوه بر جلب رضایت الهی، موجب گسترش محبت و آرامش در خانواده و جامعه می شود.

خبرگزاری تسنیم،  صله رحم، یا پاسداشت پیوندهای خویشاوندی، یکی از والاترین آموزه های اخلاقی و اجتماعی در اسلام به شمار می آید. قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام بارها بر اهمیت حفظ ارتباط و نیکویی با بستگان، حتی در شرایط دشوار یا هنگام بروز اختلاف، تأکید کرده اند. این اصل، پایه گذار همبستگی اجتماعی، کاهنده کینه ها و عاملی برای رحمت و برکت در زندگی فردی و جمعی است. اهمیت آن تا جایی است که قطع رحم از گناهان کبیره شمرده شده و آثار سوء آن، هم در دنیا و هم در آخرت، مورد تأکید قرار گرفته است.

در حدیثی که از امام صادق علیه السلام نقل شده، شاهد نمونه ای عملی و بارز از اهمیت صله رحم حتی با کسانی هستیم که دشمنی کرده اند، آن زمانی که حضرت در واپسین لحظات عمر شریفشان، به یاران خود دستور می دهد به برخی از خویشان که حتی در مقام دشمنی و سوء قصد نسبت به ایشان بوده اند، احسان کنند. هشام بن احمر از سالمه کنیز حضرت صادق علیه السلام نقل کرد که گفت من هنگام درگذشت آن جناب حضور داشتم. بیهوش شد همین که بهوش آمد فرمود: به حسن بن علی بن علی بن الحسین که مشهور به افطس بود هفتاد دینار بدهید و به فلان کس فلان مبلغ و به فلانی این قدر.

عرض کردم آقا به کسی پول می دهی که با کارد به شما حمله کرد و قصد کشتن شما را داشت؟! فرمود نمی خواهی از کسانی باشم که خداوند درباره آنها فرموده « وَ الَّذینَ یَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بهِ أَنْ یُوصَلَ وَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یَخافُونَ سُوءَ الْحِساب » (رعد 21)  بله سالمه؛ خداوند بهشت را آفرید و آن را خوشبو کرد که بوی خوش آن از دو هزار سال راه به مشام می رسد ولی بوی بهشت را عاق پدر و مادر و قطع‏ کننده رابطه ‏ی خویشاوندی حس نخواهد کرد؛ إِنَّ اللَّهَ خَلَقَ الْجَنَّةَ فَطَیَّبَهَا وَ طَیَّبَ رِیحَهَا وَ إِنَّ رِیحَهَا یُوجَدُ مِنْ مَسِیرَةِ أَلْفَیْ عَامٍ وَ لَا یَجِدُ رِیحَهَا عَاقٌّ وَ لَا قَاطِعُ رَحِم‏»

فضائل رمضان| اهمیت صدقه و صله ی رحم در ماه رمضان

در بخشی از روایت، آمده است که امام صادق علیه السلام با اشاره به محرومیت قطع کنندگان رحم از بوی خوش بهشت، یادآور شدند که این عمل، پیامدهای سنگین معنوی دارد. این هشدار جدی، بر ضرورت حفظ ارتباط با بستگان تاکید دارد و نشان می دهد که آثار مثبت صله رحم، محدود به زندگی دنیوی نیست، بلکه سعادت اخروی را نیز در پی دارد.

سیره عملی امام صادق علیه السلام به مسلمانان می آموزد که احترام به والدین و حفظ صله رحم، علاوه بر جلب رضایت الهی، موجب گسترش محبت و آرامش در خانواده و جامعه می شود. چنین الگویی، نه تنها به تقویت بنیان های خانواده منجر می شود، بلکه از ایجاد خصومت ها، تنش ها و دوری ها جلوگیری خواهد کرد. منش امامان معصوم علیهم السلام بهترین راهنمای عملی برای ساختن جامعه ای مهربان و متعالی است.

تجربه های فردی و شواهد عملی نشان داده است که انسان هنگامی که به والدین خود احترام می گذارد و به دیدار و رفت وآمد با بستگان می پردازد، احساس نشاط، آرامش و برکت بیشتری در زندگی خود دارد. گویی در این لحظات، خشنودی و رحمت الهی شامل حال انسان می شود. به همین سبب، آموزه های دینی ما نه تنها بر اهمیت صله رحم و احترام به پدر و مادر تأکید کرده اند، بلکه آثار معنوی و دنیوی بزرگی نیز برای این اعمال برشمرده اند. جهت تشویق هرچه بیشتر به این رفتارها، در روایات ثواب ها و پاداش های فراوانی برای صله رحم و احترام به والدین بیان شده است؛ تا انسان هم از نظر روحی بهره مند شود و هم از برکات معنوی و اجتماعی آن بهره گیرد، از جمله اینکه صله رحم سبب طولانی شدن عمر، افزایش روزی و برکت در زندگی می شود. علاوه بر این، صله رحم موجبات جلب رحمت الهی، دوری از بلا و گرفتاری، و برخورداری از دعای خیر ملائکه را فراهم می کند و در آخرت نیز موجب رضایت و بخشش خداوند متعال خواهد بود.

انتهای پیام/

نظرات

captcha